Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Στις ώριμες μαύρες τρύπες, ο χρόνος σταματά

Ρολόγια δίχως δείκτες

Οι μαύρες τρύπες φορούν ρολόγια χωρίς δείκτες (καλλιτεχνική απεικόνιση)
Οι μαύρες τρύπες φορούν ρολόγια χωρίς δείκτες (καλλιτεχνική απεικόνιση)   (Φωτογραφία:  NASA )
Ουάσινγκτον
Νέες εξισώσεις που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές επιτρέπουν στους φυσικούς να υπολογίζουν πότε ο χρόνος σταματά στην καρδιά μιας μαύρης τρύπας.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society A, δείχνει πότε μια μαύρη τρύπα φτάνει στο τελικό στάδιο της εξέλιξής της, μια κατάσταση που ονομάζεται «χωροχρόνος του Κερ».

Σε αυτή την κατάσταση, ασύλληπτη για την ανθρώπινη φαντασία, ο χρόνος παγώνει και κηρύσσει την ανεξαρτησία του από το χωροχρόνο.

Οι μαύρες τρύπες -σημεία όπου συγκεντρώνεται μάζα άπειρης πυκνότητας- θα συνεχίσουν να προβληματίζουν για καιρό τους φυσικούς, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους: οι εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν παύουν να ισχύουν όταν κανείς βρεθεί μέσα στη μελανή οπή.

Οι μαύρες τρύπες «βρίσκονται πραγματικά πέρα από τη φυσική που γνωρίζουμε» σχολιάζει στο Space.com o Χουάν Αντόνιο Βαλιέντε Κρουν, μαθηματικός του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Queen Mary.

«Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει μέσα σε μια μαύρη τρύπα, θα έπρεπε να εφεύρουμε μια νέα φυσική» προσθέτει.

Όμως, παρόλο που οι φυσικοί αγνοούν παντελώς τα τεκταινόμενα μέσα στις μαύρες τρύπες, περιέργως μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την τελική κατάσταση της εξέλιξής τους.

Οι εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ώριμες μαύρες τρύπες έχουν περάσει στην κατάσταση του χωροχρόνου του Κερ, στην οποία ο χρόνος είναι ανεξάρτητος του χωροχρόνου.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, από τη στιγμή που [η μαύρη τρύπα] θα φτάσει σε αυτή την κατάσταση, δεν συμβαίνουν πια περαιτέρω διαδικασίες» εξηγεί ο Δρ Βαλιέντε Κρουν.

Οι εξισώσεις που ανέπτυξε η ομάδα του υπολογίζουν πόσο χρόνο χρειάζεται μια μαύρη τρύπα για να φτάσει στην τελική κατάσταση Κερ.

Για να λύσουν τις νέες εξισώσεις στην περίπτωση μιας οποιασδήποτε μαύρης τρύπας, οι φυσικοί θα χρειάζονταν μόνο να μετρήσουν τη μάζα της.

Αυτό μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων μετρώντας τη διάμετρο του λεγόμενου «ορίζοντα των γεγονότων» -το όριο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Από τη στιγμή που ένα αντικείμενο, ακόμα και τα φωτόνια του φωτός, περάσουν τον ορίζοντα των γεγονότων, χάνονται για πάντα μέσα στη μαύρη τρύπα.

Οι εξισώσεις δείχνουν ότι, όσο μεγαλύτερος είναι ο ο ορίζοντας των γεγονότων, και επομένως η μάζα της μαύρης τρύπας, τόσο λιγότερος είναι ο χρόνος που χρειάζεται η μαύρη τρύπα για να φτάσει στην κατάσταση Κερ.

Για τις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Γαλαξία, ο χρόνος μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα.
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ένα φάντασμα σε αγώνες μοτοσυκλέτας!

Μολονότι ο όρος “καβαλάρης φάντασμα” αναφέρεται στον φανταστικό αντι-ήρωα της γνωστής σειράς κόμικς της Marvel, που το 2007 πήρε σάρκα και οστά στην κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage, αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί στο ίντερνετ ένα βίντεο από αγώνες μοτοσυκλέτας στην Καλιφόρνια, όπου καταγράφηκε ένα εξαιρετικά μυστήριο φαινόμενο.

Για του λόγου το αληθές δείτε το παρακάτω βίντεο:

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Απίθανα Μυστήρια;;


1) Ο Δρόμος Μπίμινι
Το 1968 κάτω από στον βυθό της θάλασσας, κοντά στις ακτές των νησιών Μπίμινι στις Μπαχάμες, ανακαλύφθηκαν... δεκάδες τεράστιες επίπεδες πέτρες από ασβεστόλιθο. Εκ πρώτης όψεως, τίποτα το αξιοπερίεργο δεν υπονοείται από ένα σωρό πέτρες στον πάτο του ωκεανού.....
Οι επιστήμονες, όμως, προβληματίστηκαν γιατί οι πέτρες αυτές σχημάτιζαν μια απόλυτα ευθεία λεωφόρο μήκους ενός χιλιομέτρου, που μοιάζει απίθανο να δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο.
Πολλοί είπαν ότι πρόκειται για τα χαλάσματα του κόσμου ενός αρχαίου πολιτισμού, άλλοι είχαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό φαινομένο. Κανένας από αυτούς δεν μπορέσε, όμως, να αγνοήσει στο υποσυνείδητό του, μια προφητεία που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Ένας διάσημος προφήτης και θεραπευτής της εποχής, ο Edgar Cayce, είχε κάνει την εξής πρόβλεψη το 1938: “Μέρος των ερείπιων της Χαμένης Ατλαντίδας θα ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά Μπίμινι.. Αυτό θα γίνει το 1968 ή 1968.” Η πρόβλεψη του Cayce ήταν παραδόξως ανατριχιαστικά ακριβής.
Υπάρχουν κι άλλοι που έχουν ισχυριστεί ότι έχουν δει πυραμίδες και απομεινάρια κτιρίων στο πυθμένα της θάλασσας κοντά στα Μπίμινι, αλλά το μόνο πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί είναι ο Δρόμος Μπίμινι, που ακόμα και σήμερα διχάζει τους επιστήμονες ως προς την προέλευση και την σύνδεση του με ένα ανθρώπινο δημιούργημα του παρελθόντος.
2) To Χειρόγραφο Βόινιτς
Το χειρόγραφο Βόινιτς πήρε το όνομα του από αυτόν που το ανακάλυψε το 1912 σε ένα ιταλικό μοναστήρι και είναι ίσως το πιο μυστηριώδες βιβλίο στην ιστορία του κόσμου. Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο σε μια ακατανόητη γλώσσα, με ακαταλαβίστικο περιεχόμενο και μυστηριώδεις εικονογραφήσεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι γράφτηκε πριν από αιώνες (400 έως 800 χρόνια περίπου) από κάποιον άγνωστο συγγραφέα που χρησιμοποίησε έναν άγνωστο κώδικα γραφής.
Από τις σελίδες του, το μόνο που μπορεί να καταλάβει κανείς είναι ότι χρησίμευε ως φαρμακολόγιο, καθώς φαίνεται να περιγράφει θέματα μεσαιωνικής και πρώιμης ιατρικής, αλλά και ως αστρονομικός και κοσμολογικός χάρτης. Αυτά όμως που ξενίζουν ακόμα περισσότερο από την γλώσσα γραφής, είναι οι εικόνες άγνωστων φυτών, κοσμολογικά διαγράμματα και παράξενες απεικονίσεις γυμνών γυναικών μέσα σε ένα πράσινο υγρό (φωτό).
Δεκάδες κρυπταναλυτές, μελετητές και επιστήμονες επιχείρησαν να το μεταφράσουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πολλοί έφτασαν στο συμπέρασμα ότι στην ουσία πρόκειται για μια καλοστημένη φάρσα, ότι τα κρυπτογραφημένα λόγια είναι μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων και ότι οι ανορθόδοξες εικόνες ανήκουν αποκλειστικά στην σφαίρα της φαντασίας.
Σήμερα βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη Σπανίων Χειρογράφων Beinecke του πανεπιστημίου Γέιλ, με το κωδικό όνομα MS408 και κανένας δεν κατάφερε μέχρι τώρα να αποκρυπτογραφήσει ούτε μια λέξη.
3) Ο Χάρτης του Πίρι Ρέις
Ο χάρτης του Πίρι Ρέις ανακαλύφθηκε τυχαία το 1929 σε ένα μουσείο της Τουρκίας και από τότε δεν έχει βρεθεί μια λογική εξήγηση για τις απεικονίσεις του.
Σε διαστάσεις περίπου 60×86 εκατοστά, ο Τούρκος ναύαρχος Πίρι Ρέις είχε ζωγραφίσει το 1513 τον χάρτη του κόσμου και είχε συμπεριλάβει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη δυτική Αφρική, τον κεντρικό και νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική, το ανατολικό μισό της νότιας Αμερικής και ένα μέρος της Ανταρκτικής, απαλλαγμένης όμως από τα στρώματα πάγου.
Οι χώρες εκείνες που λείπουν, δεν λείπουν στην πραγματικότητα γιατί στα αυθεντικά χειρόγραφα του, ο Πίρι Ρέις μας διαβεβαιώνει ότι είχε σχεδιάσει και την βόρεια Αμερική αλλά και υπόλοιπο ανατολικό μισό του κόσμου, κομμάτια του χάρτη που πιθανόν καταστράφηκαν με την πάροδο του χρόνου. Στο ίδιο κείμενο, ο Ρέις μας πληροφορεί ότι για την σχεδίαση του χάρτη του χρησιμοποίησε όλους τους γνωστούς χάρτες της εποχής του, συνδυάζοντας τους.
Αν ακόμα δεν έχετε προβληματιστεί, απλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι τόσο ακριβής στις λεπτομέρειες που δεν γίνεται παρά να προκαλέσει δέος: πως γίνεται τον 16ο αιώνα ένας ναύαρχος να σχεδιάσει πιστά ολόκληρη τη Γη χωρίς την δυνατότητα εναέριας παρατήρησης; Πως γίνεται να μπόρεσε να χωρίσει τις ηπείρους και τις ακτές στις αληθινές τους αποστάσεις χωρίς την γνώση της μεθόδου της αζιμουθιακής προβολής ή της σφαιρικής τριγωνομετρίας που απαιτούνται για τη χαρτογράφηση; Και πως σχεδίασε την Ανταρκτική χωρίς εκείνη να έχει ανακαλυφθεί επίσημα τη δεδομένη χρονολογία;
4) Οι Γραμμές των Νάσκα
Τα γεογλυφικά Lima του πολιτισμού Νάσκα στο Περού συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου τόσο για τον τρόπο όσο για τον λόγο της κατασκευής τους. Πρόκειται για 13.000 περίπου γραμμές που σχηματίζουν 800 σχέδια και καλύπτουν μια έκταση 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν κάπου μεταξύ του 500 πΧ και του 500 μΧ και μοιάζουν σαν να τα έχει σχεδιάσει ένα γιγαντιαίο χέρι.
Οι γραμμές αυτές σχηματίζουν μορφές, ζώα, φυτά και γεωμετρικά σχέδια και το περίεργο είναι ότι ουσιαστικά δεν έχουν πρακτικό λόγο κατασκευής, εφ’ όσον είναι ορατά στο σύνολό τους, μόνο από τον ουρανό. Μόνο το κεντρικό γεογλυφικό αναπαριστά μια αράχνη και έχει μήκος 45 μέτρα. Οι μελετητές εκτιμούν ότι ίσως οι Νάσκα είχαν στην κατοχή τους ένα είδος αερόστατου ή μεγάλου χαρταετού που τους βοήθησε να τα σχεδιάσουν.
Πολλοί λένε ότι πρόκειται για αεροδιάδρομο φτιαγμένο για εξωγήινους. Άλλοι το πάνε ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι οι γραμμές είναι φτιαγμένες από εξωγήινους. Μερικοί πιστεύουν ότι πριν από 2000 χρόνια, κατοικούσαν γίγαντες στη Γη.Η πιο δημοφιλής (και πιο αληθοφανής) εξήγηση ως προς το λόγο κατασκευής τους, είναι ότι οι Νάσκα έκαναν αυτά τα σχέδια για να καλέσουν από τον ουρανό τον ήρωα της μυθολογίας τους, Βιρακότσα, θεωρία που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.
5) Η Συνδόνη του Τορίνο
Αν και το Βατικανό την έχει χαρακτηρίσει ως μη αυθεντική, η Ιερά Σινδόνη παραμένει ένα άλυτο μυστήριο της ανθρωπότητας. Είναι ένα σάβανο πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός 33χρονου γενειοφόρου άνδρα. Σε όλο το ύφασμα υπάρχουν σημάδια αίματος που προδίδουν ότι αυτός ο άντρας είχε σταυρωθεί και στη συνέχεια το σώμα του είχε καλυφθεί με αυτό το κομμάτι ύφασμα. Εύλογα, πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά την Σταύρωση, καθώς τα υλικά της ύφανσης του παραπέμπουν στην εποχή που έζησε και τα σημάδια του αίματος μαρτυρούν τον ίδιο τρόπο θανάτου με αυτόν του Χριστού.
Κάποιοι εκτιμητές το χρονολογούν κοντά στην εποχή της Σταύρωσης ενώ άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα που φτιάχθηκε πολύ αργότερα, μεταξύ του 13ου και 14ου αιώνα. Ακόμα και αν είναι όντως μια σύμπτωση και δεν πρόκειται για το σάβανο του Χριστού, το μυστήριο παραμένει: τι έχει απογίνει η πραγματική συνδόνη που κάλυψε το σώμα του μετά την αποκαθήλωση του από τον Σταυρό;

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

H Ανδρομέδα αποκαλύπτεται...


Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος των Η.Π.Α. (NASA) την πρώτη λεπτομερειακή απεικόνιση του γαλαξία της Ανδρομέδας.

Σύμφωνα με τη NASA, η φωτογραφία τραβήχτηκε ανήμερα των Χριστουγέννων από το διαστημικό τηλεσκόπιο υπέρυθρης απεικόνισης, Herschel.

Όπως εκτιμούν οι αστρονόμοι, οι μεγάλοι δακτύλιοι σκόνης που περιβάλλουν το κέντρο του γαλαξία ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ενός μικρότερου γαλαξία με την Ανδρομέδα κάποια στιγμή στο παρελθόν.



Η εικόνα είναι ένας συνδυασμός απεικονίσεων από το Διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel που έγιναν με υπέρυθρη ακτινοβολία (πορτοκαλί χρώμα) και από το τηλεσκόπιο XMM- Newton το οποίο χρησιμοποιεί ακτίνες Χ (μπλε χρώμα).

Η Ανδρομέδα είναι ο κοντινότερος σε απόσταση γαλαξίας σε σχέση με το ηλιακό μας σύστημα.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα (video)

Γεώργιος Γκιόλβας: Ο μεγάλος Έλληνας Φυσικός...

Ο Γεώργιος Γκιόλβας έφυγε από αυτόν τον κόσμο στις 14 Νοεμβρίου 2003.Το όνομά του συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με τη νέομυθολογία της περιβόητης ομάδας Έψιλον. Ο Γκιόλβας ήταν μηχανολόγος – πυρηνικός φυσικός και είχε 19 αναγνωρισμένες διεθνώς εφευρέσεις. Οι συνεντεύξεις που έδωσε στη ζωή του ήταν ελάχιστες και πάντα προκαλούσαν αίσθηση. Σε αυτό το άρθρο θα σας κάνω γνωστή μια συνέντευξη την οποία και έδωσε 1 περίπου μήνα πριν πεθάνει – συγκεκριμένα στα τέλη του Σεπτέμβρη(2003). Η συνέντευξη αυτή δόθηκε για να «παίξει» στην τηλεόραση κάτι όμως που δεν έγινε(ως τώρα Μάρτιος 2004) ,καθώς μετά το θάνατό του τα δικαιώματα της συνέντευξης αυτής έχουν περάσει στη γυναίκα του Γ.Γκιόλβα ,η οποία και προς το παρόν δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση της. Τέλος ,αξίζει να αναφέρω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι και κατέχουν την κασέτα αυτή ,είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού…Ας περάσουμε όμως στα κυριότερα σημεία ,στο περιεχόμενο δηλαδή της συνέντευξης.
 
Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε γνωστή καφετέρια στην περιοχή της Πεντέλης. Η καφετέρια αποτελείται από δύο ορόφους και χάριν της συνέντευξης έχει «εκκενωθεί» ο επάνω όροφος . Ο κ. Γκιόλβας ξεκαθάρισε εξ αρχής πως ΔΕΝ επιθυμεί να μιλήσει για θέματα των Έψιλον ή οτιδήποτε άλλο τον έχει κάνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια. Η συζήτηση λοιπόν κινήθηκε κυρίως στα πλαίσια των κοινονικοπολιτικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Η συζήτηση ξεκίνα με τη νεαρή δημοσιογράφο να ζητά την άποψη του Γκιόλβα για τις κλιματολογικές συνθήκες στον πλανήτη. Εκείνος απαντά πως αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση ΄΄ο πλανήτης Γη θα είναι ακατοίκητος ως το 2080 όπως ακριβώς συνέβη και με άλλους 8 πλανήτες στο μακρινό παρελθόν΄΄. Στη συνέχεια αναφέρεται στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντάς τους ως ΄΄χωροφύλακες του Σιωνισμού΄΄.
Αναφέρεται επίσης και στον πόλεμο στο Ιράκ ,λέγοντας πως έγινε ΄΄για να εκπληρώσει τις γραφές τους΄΄( πόρνη Βαβυλών ).Ερωτάται και για τα θέματα των Ελληνοτουρκικών. Απαντά πως ΄΄η Τουρκία είναι ουσιαστικά μια προέκταση του Ισραήλ σήμερα΄΄ και ότι ΄΄ στο μέλλον επίκειται ίδρυση κράτους του Αιγαίου στο οποίο και είναι στα σχέδια να ανήκουν η Κύπρος ,η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα΄΄. Και οι πολιτικοί της χώρας μας μπήκαν στο στόχαστρο του Γκιόλβα . Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ΄΄τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ξεθεμελιώσει την Ελλάδα ,η οποία έχει καταντήσει μια χούφτα από 3% αμιγώς ελληνικό πληθυσμό΄΄. Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο τεράστιο θέμα παιδεία –χαρακτηριστικά τόνισε πως ΄΄δεν υπάρχει παιδεία΄΄ ,ο Γκιόλβας έκανε λόγο και για το πρόβλημα των μεταναστών στην χώρα μας.΄΄Όταν στους 100 μαθητές σε ένα σχολείο ,οι 80 είναι αλλοδαποί ,τότε αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η φυλή μας χάνεται σιγά σιγά. Περιμένουν απλά ένα «σύνθημα» να μας σφάξουν΄΄ συμπληρώνει. Συνεχίζοντας να εκθέτει τις απόψεις του για την σημερινή ελληνική κοινωνία ,ο κ. Γκιόλβας κάνει λόγο και για τους στόχους των νεοελλήνων σήμερα. ΄΄Το όνειρο του Νεοέλληνα σήμερα είναι να γίνει δημόσιος υπάλληλος και να προσληφθεί σε μια θέση΄΄. Αναφέρθηκε και στο θεσμό της απεργίας λέγοντας ότι ΄΄τελευταία γίνεται κατάχρηση΄΄.΄΄Δεν είναι δυνατόν να απεργούν άνθρωποι που ασκούν λειτουργήματα (ανέφερε δασκάλους και γιατρούς).΄΄Απαγορεύονται οι απεργίες στα λειτουργήματα΄΄ δήλωσε και έκλεισε τον κύκλο της συζήτησης για τα κοινωνικά θέματα.
Ο Γκιόλβας αναφέρθηκε με πικρία σε ένα περιστατικό από το 1981.Όπως αναφέρει ΄΄εκείνο τον καιρό συνέβαινε στο κτίριο του ΟΤΕ στην Πατησίων ένα φαινόμενο ανεξήγητων λιποθυμιών των υπαλλήλων που δούλευαν εκεί. Αν και είχαν φέρει δεκάδες επιστήμονες από το εξωτερικό ,΄΄ κανείς δεν μπορούσε να βρει το αίτιο της ακτινοβολίας που προκαλούσε τα ατυχήματα΄΄. Τότε κάλεσαν και τον Γκιόλβα ο οποίος και πήγε πρόθυμα στο κτίριο του ΟΤΕ. ΄΄Παρακάλεσα τους υπευθύνους να φύγουν όλοι οι υπόλοιποι επιστήμονες από μέσα και να δουλέψω μόνος μου με τους βοηθούς μου. Εντόπισα με όργανα που φέραμε ότι το πρόβλημα προήρχετο από ακτινοβολία υποήχων ,θέμα στο οποίο και δούλευα εκείνη την περίοδο΄΄. Λίγες μέρες μετά το πρόβλημα είχε λυθεί. Ο κ. Γκιόλβας ζήτησε αμοιβή 25 εκατ. δραχμών ως επιχορήγηση γα το Κέντρο Επιστημονικών ερευνών που είχε ιδρύσει .Αν και οι υπεύθυνοι συμφώνησαν ,τα χρήματα αυτά δεν τα πήρε ποτέ ,ενώ μετά από μήνες διαπίστωσε ότι του τα «έφαγε» συγκεκριμένο άτομο (δεν μου επιτρέπεται να δηλώσω το όνομα του).
Η συνέντευξη κλείνει με αναφορά στις εφευρέσεις του Γκιόλβα. ΄΄Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών το ίδρυσα το 1957 και από τότε έχουμε 19 διεθνής εφευρέσεις ΄΄. ΄΄Με ανάγκασαν να τις πουλήσω όλες έξω΄΄ αναφέρει με παράπονο. Κάνει λόγο διεξοδικά για το ηχητικό κανόνι ,ένα σύστημα ασφάλισης σιδηροδρομικών κόμβων ,καθώς και την γνωστή συσκευή που απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου. Μάλιστα για την τελευταία συσκευή υπάρχει και δοκιμή σε πραγματικό χρόνο. Σε εκείνο το χρονικό σημείο (της δοκιμής της μηχανής) εμφανίζονται δίπλα στον κ. Γκιόλβα και άλλοι δύο άντρες. Ο κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος (Πυρηνικός Φυσικός –Μηχανολόγος) και ο κ. Ιωάννης Κουτσιόπουλος (Οικονομολόγος) ,οι οποίοι και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Γκιόλβα. Εδώ κάπου κλείνει και η συνέντευξη συνολικής διάρκειας περίπου 45:50 λεπτών.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μερική έκλειψη ηλίου στις 4 Ιανουαρίου και στην Ελλάδα

Σε ποιές περιοχές της Ελλάδας θα είναι ορατό το φαινόμενο - Οι κίνδυνοι για τα μάτια των παρατηρητών (NEWSIT).
 

Μια μερική έκλειψη ηλίου θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πρωί της Τρίτης 4 Ιανουαρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες.

Στην Αθήνα η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58, με αποκορύφωμα στις 10:23, όταν η Σελήνη θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα του δίσκου του Ήλιου. Αν δεν υπάρχουν σύννεφα και το φαινόμενο είναι κανονικά ορατό, χρειάζεται προσοχή κατά την παρακολούθηση για να μην υπάρξουν προβλήματα στα μάτια σας.

Η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και σταδιακά, καθώς θα κινείται προς τα βορειοανατολικά, θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Ένα μεγάλο τμήμα του ήλιου θα "χαθεί" πάνω από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ το φαινόμενο θα είναι πιο ορατό στη βόρεια Σουηδία, όπου ο ήλιος θα σκιαστεί κατά τα τέσσερα πέμπτα από τη Σελήνη.

Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2011 και θα είναι ορατή από τη Σιβηρία, τη βόρεια Κίνα, την Αλάσκα και τον Καναδά, αλλά όχι από την Ελλάδα. Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2012 και θα είναι ορατή μόνο από την Αυστραλία, τη Ν.Ζηλανδία, το νότιο Ειρηνικό και τη Νότια Αμερική.

Στην Αθήνα, από τις 9 το πρωί της Τρίτης, μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι θα έχουν εγκαταστήσει τηλεσκόπια στη είσοδο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου και θα βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει με ασφάλεια το φαινόμενο.

Η άμεση παρακολούθηση της έκλειψης από το ευρύ κοινό, με γυμνά μάτια ή με τηλεσκόπια ή κιάλια χωρίς ειδικά φίλτρα, ακόμα και επί πέντε δευτερόλεπτα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμα και τύφλωση, λόγω καταστροφής των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με τους γιατρούς. Η ζημιά από την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία είναι "ύπουλη", επειδή γίνεται χωρίς να συνοδεύεται από αίσθημα πόνου, ενώ καθίσταται αντιληπτή μετά από μερικές ώρες, όταν μπορεί να είναι αργά πια.

Λιγότερο σοβαρές και γενικά αναστρέψιμες θεωρούνται τυχόν βλάβες στον κερατοειδή του ματιού από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα στα μάτια, δακρύρροια, μια μαύρη κηλίδα στη μέση του οπτικού πεδίου και χρωματική παραμόρφωση των γύρω αντικειμένων.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά, γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να τους εξηγήσουν τον πιθανό κίνδυνο και να τα επιτηρούν στη διάρκεια της έκλειψης. Ο ασφαλέστερος τρόπος για άμεση παρατήρηση είναι η χρήση ειδικά σχεδιασμένων ηλιακών φίλτρων, τα οποία πρέπει να είναι τοποθετημένα στον εξοπλισμό των τηλεσκοπίων, των κιαλιών ή των ειδικών γυαλιών. Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία.

Από την Ελλάδα κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε μία μόνο ολική ηλιακή έκλειψη στις 19 Ιουνίου 1936 και δύο δακτυλιοειδείς εκλείψεις στις 21 Μαΐου 1966 και στις 29 Απριλίου 1976. Στη διάρκεια του 21ου αιώνα στην χώρα μας υπήρξε μια ολική έκλειψη, στις 29 Μαρτίου 2006, που ήταν όμως ορατή μόνο από το Καστελόριζο, ενώ άλλη μια θα συμβεί ξανά στις 21 Απριλίου 2088, η οποία θα είναι ορατή σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Η αιτία των ηλιακών εκλείψεων, είναι η περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη και η σκιά που αφήνει πάνω στον πλανήτη μας, όταν τα τρία ουράνια σώματα δηλαδή η Γη η Σελήνη και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται. Η σκιά αυτή αποτελείται από έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται κύρια σκιά, και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται παρασκιά. Όταν μια έκλειψη του Ήλιου παρατηρείται από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του Ήλιου και τότε λαμβάνει χώρα μια μερική έκλειψη του Ήλιου.

Όταν ο παρατηρητής κοιτάζει τον Ήλιο από μια περιοχή που καλύπτεται από την πλήρη σκιά της Σελήνης, τότε ο Ήλιος είναι τελείως αθέατος και η έκλειψη του Ήλιου είναι ολική. Η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης από μία δεδομένη γεωγραφική περιοχή είναι αρκετά σπάνια και γίνεται κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια.

Παρ' όλο που η διάμετρος του Ήλιου είναι 400 περίπου φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Σελήνης, από τη Γη τα δύο αυτά σώματα φαίνεται να έχουν το ίδιο σχεδόν μέγεθος, επειδή συμπτωματικά ο Ήλιος είναι 400 περίπου φορές μακρύτερα από τη Γη σε σχέση με τη Σελήνη.

Από τα μέσα του περασμένου αιώνα οι μελέτες των ολικών ηλιακών εκλείψεων προσέφεραν σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Στη διάρκεια της έκλειψης του 1868, για παράδειγμα, ανακαλύφτηκε στην ηλιακή ατμόσφαιρα η ύπαρξη ενός αγνώστου μέχρι τότε χημικού στοιχείου, που ονομάστηκε ήλιο, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε και πάνω στον πλανήτη μας το 1895.
Οι παρατηρήσεις εξάλλου που έγιναν στη διάρκεια της έκλειψης του 1919, πέτυχαν την επιβεβαίωση της νέας ακόμα τότε Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, αποδεικνύοντας την καμπύλωση του φωτός των απόμακρων άστρων από τον μεσολαβούντα χωρόχρονο.