Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Δείτε πώς τραβήχτηκε η περίφημη φωτογραφία «Ανατολή της Γης» (Video)



Ήταν παραμονές Χριστουγέννων, πριν από 45 χρόνια, όταν τα μέλη του πληρώματος της διαστημικής αποστολής του Apollo 8 έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που έβλεπαν σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια την ανατολή του πλανήτη μας από τον ορίζοντα της Σελήνης.
Η μνημειώδης «ανατολή της Γης», όπως την αποκάλεσαν οι αστροναύτες!
Ο αστροναύτης William Anders απαθανάτισε τη μοναδική φωτογραφία του πλανήτη μας, η οποία θεωρείται πλέον μια από τις σημαντικότερες φωτογραφικές απεικονίσεις του 20ού αιώνα.
Η NASA θέλοντας να αποτίσει «φόρο τιμής» στο γεγονός δημιούργησε ένα λεπτομερές ψηφιακό αντίστοιχο του γεγονότος (CGI video), παρουσιάζοντάς μας ακριβώς τι είδαν και πώς απαθανάτισαν τη μνημειώδη εικόνα οι αστροναύτες.
Δείτε το video της NASA

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Tο 2014 θα έχουμε δύο σεληνιακές και δύο ηλιακές εκλείψεις

Tο 2014 θα έχουμε δύο σεληνιακές και δύο ηλιακές εκλείψεις
Το 2014 θα δούμε δύο σεληνιακές και δύο ηλιακές εκλείψεις, όπως λένε αστρονόμοι της Σιβηρίας.
Επιπλέον, δίπλα από τη Γη θα πετάξουν 1 αστεροειδής και 7 κομήτες.
Οι άνθρωποι θα μπορέσουν να δουν στην αρχή την σεληνιακή έκλειψη στις 15 Απριλίου, που θα είναι ορατή στη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς επίσης και στην Ανταρκτική. Η δεύτερη σεληνιακή έκλειψη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου.
Οι ηλιακές εκλείψεις έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Απριλίου και τις 22 Οκτωβρίου. Η πρώτη θα μπορεί να παρατηρηθεί πάνω από την Ινδονησία, Ανατολική Σιβηρία και την Αυστραλία.
Εκτός απ’ αυτό, οι κάτοικοι της Γης θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πιο καθαρά τον Άρη, όταν στις 9 Απριλίου θα πλησιάσει τον πλανήτη μας. Επίσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα πλη

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ιστορική προσελήνωση κινεζικού διαστημικού σκάφους

Προσεδαφίστηκε επιτυχώς στη Σελήνη το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang'e-3 Προσεδαφίστηκε επιτυχώς στη Σελήνη το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang'e-3 REUTERS/CHINA DAILY
Την πρώτη προσελήνωση διαστημικού της σκάφους πέτυχε το Σάββατο η Κίνα και έγινε η τρίτη χώρα που στέλνει επιτυχώς διαστημικό όχημα στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση.
 
Όπως μετέδωσαν το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα και η κρατική τηλεόραση, το κινεζικό σκάφος «Chang'e 3», που μεταφέρει μέσα σε μία πυραυλάκατο το εξάτροχο ρομπότ «Yutu» («Λαγός από νεφρίτη»), προσεληνώθηκε στην περιοχή του κρατήρα του «Κόλπου της Ίριδος».
Το 2007, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του «Chang'e 1», το οποίο σε 16 μήνες δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της Σελήνης, ενώ το 2010 είχε αποσταλεί μια κινεζική συσκευή με φωτογραφικό εξοπλισμό.
Το ρομπότ των 130 κιλών φέρει δύο ηλιακούς συλλέκτες, πιστεύεται όμως ότι διαθέτει και μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου, όπως συμβαίνει και με το ρομπότ Curiosity της NASA στον Άρη.
Η αποστολή «Chang'e-3» θεωρείται ένα ακόμα βήμα για μια επανδρωμένη κινεζική αποστολή στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Το πιο κρύο σημείο στη Γη έχει -93,2 βαθμούς Κελσίου

Το πιο κρύο σημείο στη Γη έχει -93,2 βαθμούς Κελσίου
H καταγραφή έγινε στις 10 Αυγούστου 2010, ωστόσο, τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και δεν αποκλείεται η τελική θερμοκρασία να είναι ακόμα χαμηλότερη 
 
Αθήνα
Το πιο κρύο σημείο του πλανήτη βρίσκεται -πού αλλού- στην καρδιά της Ανταρκτικής και έχει θερμοκρασία -93,2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από δορυφόρους.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας είχε καταγραφεί επίσης στην παγωμένη Ανταρκτική, στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου 1983, και ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τεντ Σκάμπος του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, ανέφεραν πως η καταγραφή της συγκεκριμένης θερμοκρασίας έγινε στις 10 Αυγούστου 2010 και πως πρόκειται ακόμα για προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ δεν απέκλεισαν η τελική θερμοκρασία να είναι ακόμα χαμηλότερη.

Το ρεκόρ του 1983 αφορούσε τον αέρα λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια, ενώ το νέο ρεκόρ αφορά εκτίμηση από ψηλά της θερμοκρασίας του ίδιου του εδάφους. «Τόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι πραγματικά δύσκολο ακόμα και να τις φανταστεί κανείς» δήλωσε ο Σκάμπος.

Οι θερμοκρασίες αυτές ρεκόρ της Ανταρκτικής είναι περίπου 50 βαθμούς χαμηλότερες από την Αλάσκα ή τη Σιβηρία και 30 βαθμούς χαμηλότερες από την κορυφή της Γροιλανδίας.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη νότια παγωμένη ήπειρο συμβαίνουν στη διάρκεια των πολύμηνων σκοτεινών χειμώνων, σε μεγάλα υψόμετρα, όταν ο υπερβολικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει πολύ αποτελεσματικά στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα.

Τα πιο κρύα σημεία στην Ανταρκτική σχηματίζουν μια νοητή «αλυσίδα» υπερυψωμένων σημείων, που εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στο Θόλο Α (Άργος) και στον Θόλο F (Φούτζι), όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου.

Το νέο σημείο ρεκόρ των -93,2 βαθμών καταγράφηκε σε γεωγραφικό πλάτος 81,8 μοιρών νότια και γεωγραφικό μήκος 59,3 μοιρών ανατολικά, σε υψόμετρο περίπου 3.900 μέτρων.

Όμως, δεν θα περάσει στα επίσημα βιβλία, επειδή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναγνωρίζει μόνο θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια.

Όπως, εξάλλου, είπε ο Τεντ Σκάμπος, «θα συμβούλευα τον οργανισμό Γκίνες να μην συμπεριλάβει ακόμα τη νέα μέτρηση στο βιβλίο με τα ρεκόρ του, επειδή νομίζω ότι οι αριθμοί θα αλλάξουν κάπως μέσα στο 2014. Ωστόσο, ξέρουμε με βεβαιότητα πού βρίσκονται τα πιο κρύα σημεία στη Γη και γιατί βρίσκονται εκεί.»

Συγκριτικά, το πιο ζεστό σημείο στον πλανήτη μας, που έχει καταγραφεί επίσης με δορυφόρο, είναι στην έρημο Νταστ-ε Λουτ του νοτίου Ιράν, όπου η θερμοκρασία έφθασε τους 70,7 βαθμούς Κελσίου το 2005.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ