Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Το φυσικό «διαμάντι» του Μεξικού

Το φυσικό «διαμάντι» του Μεξικού
Το φυσικό «διαμάντι» του Μεξικού
Η Huasteca Potosina είναι μια εκπληκτικής ομορφιάς περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα του Μεξικού που φημίζεται για το φυσικό κάλλος, αποτελώντας τρόπον τινά το «διαμάντι» της χώρας.
Ένας τόπος θεαματικός με καταρράκτες, λίμνες και ποτάμια, όπου η πλούσια καταπράσινη βλάστηση συνδυάζεται τέλεια με τα γαλάζια χρώματα των νερών που ρέουν από παντού. Στην περιοχή δεσπόζει ο ποταμός Tamul ο οποίος δημιουργεί εντυπωσιακούς καταρράκτες που μοιάζουν να ξεπηδούν από σελίδες παραμυθιού.
Το Huasteca Potosina είναι ένας οικολογικός παράδεισος που προσφέρει μια ποικιλία από δραστηριότητες οικοτουρισμού όπως ράφτινγκ, αναρρίχηση, πεζοπορία, καγιάκ, ποδηλασία βουνού, αλλά και κάμπινγκ κατά μήκος των πολυάριθμων ποταμών και των σπηλαίων της περιοχής.
Επιπλέον, πλήθος αρχαιολογικών χώρων συμπληρώνουν το σκηνικό με το hightlight να παραμένει βέβαια μια βουτιά στις καταγάλανες καταβόθρες
 

ΠΗΓΗ: perierga.g

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ανατριχίλα: Άντρας - Φάντασμα τρέχει στις κερκίδες! (βίντεο)

 
Το βίντεο σαρώνει το ίντερνετ, και οι ειδικοί ακόμη προσπαθούν να εξηγήσουν όσα κατέγραψε η κάμερα!
Το τηλεοπτικό δίκτυo FOX που μετέδιδε αγώνα κυπέλλου στη Βολιβία κατέγραψε ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε κερκίδα ποδοσφαιρικού γηπέδου:
Τον αγώνα της 17ης Απριλίου ανάμεσα στις ομάδες The Strongest και Defensor Sporting παρακολούθησε και ένα... φάντασμα!
Λίγα λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα, η κάμερα εστιάζει σε ένα σημείο της κερκίδας, όπου εμφανίζεται μία φιγούρα να τρέχει από τη μία άκρη στην άλλη και να περνάει μέσα από το διαχωριστικό πλέγμα!
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο γήπεδο χίστηκε σε σημείο που παλαιότερα βρισκόταν ένα νεκροταφείο, ενώ τη δεκαετία του '50 ένα τμήμα της κερκίδας κατέρρευσε παρασύροντας στο θάνατο 500 περίπου θεατές!
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου.


Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Μπορεί ένας πάπυρος να αλλάξει την ιστορία του Ιησού;

Ένα αμφιλεγόμενο τμήμα ενός παπύρου, που χρονολογείται από  τον 8ο αιώνα μ.Χ, και στο οποίο αναφέρεται η ύπαρξη συζύγου του Ιησού Χριστού, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημονικών άρθρων, καθώς μπορεί να φέρνει στο φως τον τρόπο που σκέφτονταν οι χριστιανοί της πρωτοχριστιανικής περιόδου.

Ένα τμήμα παπύρου σε κοπτική γραφή δημοσιοποιήθηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κάρεν Κινγκ, το 2012 κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου. Οι λέξεις «Ο Ιησούς τους είπε. Η σύζυγός μου θα μπορεί να γίνει μαθήτριά μου.» είναι γραμμένες στο κέντρο του τμήματος του παπύρου.Το μήνυμα από το παρελθόν πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στην πρωτοχριστιανική περίοδο.

Πολλοί ειδικοί είχαν σπεύσει να απορρίψουν την ανακάλυψη της Κινγκ, ενώ αρκετοί θεώρησαν ότι το τμήμα του παπύρου είναι ενδεχομένως πλαστογραφημένο. Ωστόσο, σε μια σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν στη Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ (HarvardTheological Review), διάφοροι ειδικοί παρέθεσαν αναλύσεις τους ως προς τη χημική σύσταση και την αρχαία γραφή του τμήματος του παπύρου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μελάνι επάνω στο κομμάτι του παπύρου είναι αρχαίο και ότι οι ίνες του παπύρου χρονολογούνται ανάμεσα στον 7ο και 8ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με την Κινγκ, πρόκειται για αντίγραφο ενός παλαιότερου κειμένου.
Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί τμήμα αρχαίου χειρογράφου και όχι προϊόν παραχάραξης.

Η ίδια η Κινγκ αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων του παπύρου δεν αποδεικνύουν αν όντως ο Ιησούς είχε σύζυγο. Όμως, οι ομοιότητες με άλλους παπύρους και κείμενα Ευαγγελίων δείχνουν ότι υπήρχε μια μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των γυναικών κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο. Οι γυναίκες ήταν ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του πρώιμου Χριστιανισμού, όταν άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς μέσα σε μια συχνά εχθρική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Χριστιανοί συγγραφείς στην αρχή παρέμεναν σιωπηλοί σε ό, τι αφορά την οικογενειακή κατάσταση του Ιησού, σημειώνει η Κινγκ. Οι αναφορές ότι ήταν παντρεμένος άρχισαν να εμφανίζονται μόνο από τα τέλη του 2ου αιώνα.

Εάν το κομμάτι αυτό του παπύρου αντανακλά θρησκευτικά κείμενα που αντιγράφηκαν από αρχαιότερα κείμενα, ίσως αυτά του 4ου αιώνα, τότε δίνει νέα στοιχεία για τις πρωτοχριστιανικές ανησυχίες σε ό, τι αφορά τον ρόλο της οικογένειας στην πρώιμη χριστιανική εκκλησία, η οποία θεωρείται ότι καλούσε τους πιστούς να βάλουν στην άκρη τις οικογενειακές και αστικές τους πίστεις, προσθέτει η καθηγήτρια Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Ο πάπυρος «δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος. Δεν το γνωρίζουμε», τονίζει. «Όμως οι πρώτοι χριστιανοί ενδιαφέρονταν για θέματα όπως αν το θα έπρεπε να είναι παντρεμένοι ή άγαμοι», εξηγεί.
Σκεπτικισμός για την αυθεντικότητα του παπύρου

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός. Σε ένα από τα άρθρα που δημοσιεύθηκε στη «Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ», ο καθηγητής Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου Μπράουν, Λίο Ντιπουί, υποστηρίζει ότι ο πάπυρος είναι σίγουρα πλαστός και ότι «είναι κατάλληλος για σκετς της ομάδας Μόντι Πάιθον». Σύμφωνα με τον Ντιπουί, το κείμενο είναι γεμάτο με χονδροειδή γραμματικά λάθη. Η Κινγκ απορρίπτει αυτές τις επικρίσεις απαντώντας στο επιστημονικό περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος οι εκτιμήσεις του Ντιπουί για τα γραμματικά λάθη.

Το μικροσκοπικό τμήμα παπύρου αναλύθηκε από καθηγητές Χημικής Μηχανικής, Χημείας και Βιολογίας των Πανεπιστημίων Κολούμπια, Χάρβαρντ και ΜΙΤ, σύμφωνα με τους οποίους το εν λόγω κομμάτι μοιάζει με άλλους παπύρους, που χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι και τον 8ο αιώνα.

Μήπως αυτό το μυστήριο φως αποδεικνύει την ύπαρξη ζωής στον Άρη;

Μήπως αυτό το μυστήριο φως αποδεικνύει την ύπαρξη ζωής στον Άρη;
Διάφοροι συνωμοσιολόγοι παρουσιάζουν μια φωτογραφία από τη ΝΑSA...
 Υπάρχει τελικά εξωγήινη παρουσία στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη; Και αν όχι, τι είναι τελικά αυτό το φως που εμφανίζεται σε φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από την NASA;
Η εικόνα που τραβήχτηκε στον κόκκινο πλανήτη στις 3 Απριλίου φαίνεται να δείχνει ένα έντονο φως που πέφτει πάνω στον ορίζοντα.
Μερικοί άνθρωποι, στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι η λάμψη ήταν από κάτι ή κάποιον στο έδαφος. 
eik1
«Αυτό θα μπορούσε να δείξει εκεί υπάρχει ζωή κάτω από το έδαφος και χρησιμοποιεί το φως, όπως κι εμείς» έγραψε η εφημερίδα UFO Sightings Daily.
Αλλά αυτή η πρόταση έχει αμφισβητηθεί από τον Doug Ellison, ο οποίος εργάζεται ως εμπειρογνώμονας της NASA.
Ο Ellison δήλωσε στο  NBC ότι  το φως ήταν πιθανώς ένα κοσμικό χτύπημα ακτίνας, η οποία συμβαίνει όταν η επιφάνεια έχει χτυπηθεί από σωματίδια ενέργειας.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

«ματωμένη» πανσέληνο σε ζωντανή μετάδοση από τη NASA

Δείτε τη «ματωμένη» πανσέληνο σε ζωντανή μετάδοση από τη NASA που φρόντισε να μεταδώσει το θέαμα της έκλειψης του φεγγαριού σε όλο τον κόσμο.
Δεν έχετε παρά να πατήσετε ένα... κλικ στο παρακάτω video. Ορατό 09:00-12:00 το φαινόμενο!

Live streaming video by Ustream

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Aστρολογικό φαινόμενο προειδοποιεί για το τέλος του κόσμου

Στις 15 Απριλίου, το φεγγάρι θα «ματώσει» και το διαδίκτυο ήδη γέμισε άρθρα και αναλύσεις για το τέλος του κόσμου. Προφητείες, σενάρια επιστημονικής φαντασίας, προλήψεις, αλλά και πολλά επιστημονικά συμπεράσματα που μαγνητίζουν.
Σύμφωνα με τη μηχανή του χρόνου, το αστρολογικό φαινόμενο των επόμενων ημερών παρατηρείται μία φορά κάθε 500 χρόνια.Ονομάζεται «Τετράδα» και αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες σεληνιακές εκλείψεις, ανάμεσα στις οποίες θα παρεμβάλλονται έξι πανσέληνοι.
Οι σεληνιακές εκλείψεις προκαλούνται όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται και το φως του Ήλιου διαθλάται, δίνοντας στο φεγγάρι έντονο κόκκινο χρώμα, σαν αίμα. Το φαινόμενο ξεκινά στις 15 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου.

Οι Χριστιανοί και η Δευτέρα Παρουσία

Το «ματωμένο φεγγάρι» θεωρείται από πολλούς Χριστιανούς ως σημάδι της Δευτέρας Παρουσίας.Στην Παλαιά Διαθήκη, ο προφήτης Ιωήλ γράφει: «Ο ήλιος θα μεταστραφεί σε σκοτάδι και το φεγγάρι σε αίμα, πριν έρθει η μέρα του Κυρίου, η μεγάλη και περιφανής». Οι τελευταίες τρεις «Τετράδες» συνέπεσαν με ιστορικά γεγονότα τεράστιας σημασίας.Το 1493, ήταν ο διωγμός των Εβραίων από την Ιερά Εξέταση της Ισπανίας, που άλλαξε εξ’ ολοκλήρου την πληθυσμιακή κατανομή της Ευρώπης.
Η επόμενη Τετράδα πραγματοποιήθηκε το 1949, ταυτόχρονα με την ίδρυση της κράτους του Ισραήλ. Η τελευταία παρατηρήθηκε πολύ πιο σύντομα απ’ ότι ανέμεναν οι επιστήμονες, το 1967, την ίδια περίοδο με τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών.

Το τέλος του κόσμου

Ο πάστορας και συγγραφέας του βιβλίου, «Four Blood Moons: Something is About to Change», Τζον Χαγκί, υποστηρίζει ότι η Τετράδα έχει σημάδια της Δευτέρας Παρουσίας: «Είναι μία σειρά προφητικών γεγονότων, που λέει η Βίβλος ότι θα γίνουν, αλλά δεν δίνει ακριβή σειρά και χρονολογία. Λέει μόνο ότι όταν δούμε τα συγκεκριμένα σημάδια, όπως τα τέσσερα ματωμένα φεγγάρια, το τέλος του κόσμου πλησιάζει».
Η NASA κρατά επιφυλάξεις απέναντι στους ισχυρισμούς τους πάστορα Χαγκί, όπως και ο καθηγητής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερτίν, Γκάρι Σόγκρεν, που δήλωσε: «Όποιος ασχολείται με προβλέψεις σχετικά με το τέλος του κόσμου, δε θα μείνει ποτέ χωρίς πελατεία και λεφτά».

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

BBC: Σε ποια μέρη της Γης δεν μπορεί να υπάρξει καθόλου ζωή


Ο άνθρωπος ψάχνει να βρει ζωή σε άλλους πλανήτες…Είναι έτοιμος να μετακομίσει στο άγνωστο, στον ‘Αρη. Εκεί έχει αποδειχθεί πως μπορεί να επιβιώσει. Υπάρχουν όμως κι σημεία, στον Πλανήτη Γη, όπου η επιβίωση του ανθρώπου είναι αδύνατη.

Ρεπορτάζ του BBC, παρουσιάζει τα μέρη αυτά:

-H έρημος Ατακάμα της Χιλής . Είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη της Γης, όπου ακόμη και για 50 χρόνια δεν είδε σταγόνα βροχής. Κι όμως η έρημος Ατακάμα δε στερείται ζωής.

Ορισμένοι μικροοργανισμοί (endoliths) έχουν βρει ένα τρόπο να ευδοκιμήσουν εκεί, προσκολλώντας μέσα στους πόρους των βράχων, όπου υπάρχει αρκετή υγρασία για να επιβιώσουν.

Η αλμυρή λίμνη Deep Lake της Ανταρκτικής φιλοξενεί μοναδικά είδη που «λατρεύουν» το αλάτι, ακόμη και σε θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου. Για να επιβιώσουν σε τέτοια περιβάλλοντα, οι μικροοργανισμοί διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως ειδικά προσαρμοσμένες μεμβράνες και πρωτεϊνικές δομές, καθώς επίσης και αντιψυκτικά μόρια στα κύτταρά τους.

Στις θερμές πηγές της  στη Ρωσία υπάρχουν μικροοργανισμοί οι οποίοι μεταβολίζουν το θείο ή το μονοξείδιο του άνθρακα. «Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα χημικό στοιχείο που μπορεί να αποτελειώσει κάθε είδος ζωής» λέει ο μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Frank Robb. Ίσως όμως και να υπάρχουν μεμονωμένες εξαιρέσεις.

Η λίμνη στην Ανταρκτική είναι η πιο αλμυρή που υπάρχει στον πλανήτη, με τα επίπεδα αλμυρότητας να φτάνουν το 40% (στη Νεκρά Θάλασσα είναι περίπου 33%). Επιστήμονες έχουν εντοπίσει ίχνη μικροβιακής ζωής σε αυτήν, όμως εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακαλύψουν αν όντως αναπτύσσεται και αναπαράγεται εκεί, ή αν έχει μεταφερθεί εκεί από άλλες τοποθεσίες με τον αέρα.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Earth's Future: Οι τραγικές συνέπειες για τη Γη από έναν μικρό, έστω, πυρηνικό πόλεμο

Σε περιοχές όπως η Βόρειος Αμερική, η Ασία, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή η πτώση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να φτάσει τους 2,5 έως 6 βαθμούς Κελσίου αυτόματα -  Θα περιοριζόταν το ποσοστό των βροχοπτώσεων έως και 10%
 
Earth's Future: Οι τραγικές συνέπειες για τη Γη από έναν μικρό, έστω, πυρηνικό πόλεμο
Earth's Future: Οι τραγικές συνέπειες για τη Γη από έναν μικρό, έστω, πυρηνικό πόλεμο
Μια τελευταία προσομοίωση που έγινε σε υπολογιστή από επιστήμονες του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Κολοράντο, έδειξε ότι ακόμα και ένας πολύ μικρός πυρηνικός πόλεμος π.χ. ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα, θα μπορούσε να αποφέρει καταστροφικές συνέπειες για την Γη, όπως κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, ξηρασίες και εξασθένιση στο στρώμα του όζοντος σε όλο τον πλανήτη.

Ο διευθυντής της συγκεκριμένης έρευνας, ΜάικΜιλς και οι συνεργάτες του, προσομοίωσαν μια σύρραξη ανάμεσα στην Νότια και την Βόρεια Κορέα στην οποία χρησιμοποιούνται 100 πυρηνικές βόμβες σαν της Χιροσίμα, η καθεμιά από τις οποίες έχει ισχύ 15 κιλοτόνους TNT. Πρόκειται για μικρά πυρηνικά όπλα, δεδομένου ότι οι σημερινές κεφαλές μπορούν να έχουν ισχύ αρκετών μεγατόνων.

Τα μοντέλα των ερευνητών δείχνουν ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που θα πυροδοτούνταν από τις εκρήξεις θα σήκωναν στον αέρα 5 εκατομμύρια τόνους στάχτης και αιθάλης. Το υλικό αυτό θα απορροφούσε την ηλιακή ακτινοβολία και θα έριχνε έτσι τη θερμοκρασία για διάστημα τουλάχιστον μιας δεκαετίας.

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη θα έπεφτε απότομα κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σε περιοχές όπως η Βόρειος Αμερική, η Ασία, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη και θα μπορούσε να φτάσει τους 2,5 έως 6 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και τους 1 με 4 βαθμούς το καλοκαίρι.

Το σκοτάδι του πυρηνικού χειμώνα θα μείωνε την αυξητική περίοδο των καλλιεργειών κατά 10 με 40 μέρες το χρόνο για αρκετά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θα περιόριζε τις βροχοπτώσεις έως και κατά 10% σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα ήταν πιθανό να οδηγήσει σε νέες πυρκαγιές, για παράδειγμα στην περιοχή του Αμαζονίου, οι οποίες θα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα.

Ενώ όμως η επιφάνεια της Γης θα ψυχόταν, η στρατόσφαιρα θα θερμαινόταν σημαντικά λόγω της απορρόφησης ηλιακής ενέργειας από την αιωρούμενη αιθάλη. Η θέρμανση της στρατόσφαιρας θα επιτάχυνε χημικές αντιδράσεις που καταστρέφουν το προστατευτικό στρώμα όζοντος και η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος θα αυξανόταν κατά 30 με 80 τοις εκατό στα μέσα γεωγραφικά πλάτη.

Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν τη διάρκεια ενός τέτοιου πυρηνικού χειμώνα σε περίπου δέκα χρόνια. Η νέα έρευνα υπολογίζει όμως ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διαρκούσαν τουλάχιστον 25 χρόνια, το όριο των υπολογιστικών προσομοιώσεων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «θα μπορούσε κανείς να προκαλέσει παγκόσμιο πυρηνικό λιμό χρησιμοποιώντας μόλις 100 από τα μικρότερα πυρηνικά όπλα» λέει ο Δρ Μιλς.

Δεδομένου ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα 17.000 πυρηνικά όπλα, η έρευνα θέτει το ερώτημα του «γιατί υπάρχουν ακόμα τόσο πολλά πυρηνικά όπλα, και του εάν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό».

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Earth's Future».

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Οι πλημμύρες απειλούν την Ευρώπη

Οι ζημιές από τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστούν μέχρι το 2050, καθώς τέτοια φυσικά φαινόμενα θα συμβαίνουν πολύ πιο συχνά και θα είναι πιο καταστροφικά.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη και αιτία θα είναι αφενός η κλιματική αλλαγή και αφετέρου η κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.
Η έρευνα θεωρείται η πιο εκτεταμένη και ακριβέστερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα των πλημμυρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι για μεμονωμένες χώρες.
Οι ερευνητές (κλιματολόγοι, μαθηματικοί, υδρολόγοι, οικονομολόγοι κ.α.) από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων της Αυστρίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών το...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου