Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Παγωμένος πλανήτης – νάνος ανακαλύφθηκε πέρα από τον Ποσειδώνα


Ένας παγωμένος μικρός πλανήτης, ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους εντός των ορίων του ηλιακού συστήματός μας. Ο παγωμένος «νάνος» βρισκεται πιο μακριά από τον Ποσειδώνα, και προς το παρόν ονομάζεται 2015 RR245.
Η διάμετρός του υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 700 χιλιόμετρα, δηλαδή έχει επιφάνεια ίση με το 5% της Γης. Με άλλα λόγια η έκτασή του δεν ξεπερνά την επιφάνεια του… Τζιμπουτί.

Εχει ελλειπτική τροχιά

Εχει ελλειπτική τροχιά και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της, η απόστασή του από τον Ήλιο είναι 120 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης – Ηλίου. Το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του στον Ήλιο υπολογίζεται πως ισοδυναμεί με το 34πλάσιο της μέσης απόστασης Γης – Ήλιου. Μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο, την ολοκληρώνει μέσα σε 700 γήινα χρόνια.
Μέσα στους επόμενους μήνες ο 2015 RR245 θα αποκτήσει επίσημη ονομασία, όπως έγινε με την Έριδα ή τη Χαουμέια (Haumea), δύο ακόμη επιβεβαιωμένους πλανήτες – νάνους που βρίσκονται Ζώνη του Κόιπερ.
Η ελλειπτική τροχιά του 2015 RR245 είναι αρκετά επιμήκης, κάτι που σημαίνει πως στην πορεία που διαγράφει μεταβάλλεται σε μεγάλο βαθμό η απόστασή του από τον Ήλιο. Το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του στον Ήλιο υπολογίζεται πως ισοδυναμεί με το 34πλάσιο της μέσης απόστασης Γης – Ήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου